Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Thaiföldön elefántok takarítják el a romokat

MTI
2005.01.02. 09:19
Elefántokat vetettek be a thaiföldi hatóságok a mentési, illetve romeltakarítási munkálatokra az ország déli partvidékén, amelyet leginkább sújtott az egy héttel ezelőtti indonéziai földrengést követő szökőár. Közben Thaiföldön is rohamosan növekszik a halottak száma, amely vasárnapra megközelítette az ötezret.

Thakszin Sinavatra kormányfő előző este közölte: legkevesebb nyolcezer halálos áldozattal számolnak, és köztük sok a külföldi turista. Thaiföldi és külföldi szakértők az ideiglenesen halottasházakként működő buddhista templomokban igyekeznek azonosítani az áldozatokat. A hatóságok közölték, hogy hatezer személyt eltűntként tartanak számon.

A mentési munkálatok egyaránt folynak Phuket szigetén és a szomszédságában lévő, a turisták által ugyancsak kedvelt Khao Lak üdülőhelyen, ahová teherautókon szállítják az elefántokat. A nagytestű állatoktól, amelyeket normális körülmények között az erdőkben fatörzsek szállítására használnak, azt remélik, hogy segítenek az összeomlott épületek romjainak eltakarításában. A gépjárművek ugyanis csaknem hasznavehetetlenek, mivel elakadnak a romok, illetve az utakra zúdult hatalmas mennyiségű homok között.