Eleonóra
-1 °C
2 °C

Fegyverhez dúsított uránt Egyiptom?

MTI
2005.01.04. 21:30

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bizonyítékot talált olyan titkos egyiptomi nukleáris kísérletekre, amelyek fegyverprogramban is hasznosíthatók - vált ismertté kedden diplomáciai forrásból. Diplomaták szerint a kísérletek túlnyomó többségét az 1980-as és 1990-es években hajtották végre, a NAÜ azonban olyan bizonyítékot is vizsgál, amely azt sejteti, hogy ilyen tevékenységet legutóbb egy éve végeztek.

Az egyiptomiak kifejezetten "az urán különböző vegyületeit próbálták meg előállítani" anélkül, hogy ezt bejelentették volna az ENSZ-szervezetnek, jóllehet kötelességük lett volna az atomsorompó-szerződés értelmében - mondta az egyik diplomata. Az előállított termékek között több kilogramm fémurán és urán-tetrafluorid volt, amelynek felhasználásával urán-hexafluorid gáz nyerhető - tette hozzá a névtelenséget kérő diplomata.

A fémurán plutóniummá dolgozható fel, míg az urán-hexafluoridot fegyvergyártáshoz megfelelő fokozatú uránra lehet dúsítani, s mindkettő felhasználható nukleáris robbanófejekben.