Ágnes
-1 °C
2 °C

A Pentagon újabb helikoptereket küld a szökőár sújtotta térségekbe

MTI
2005.01.05. 01:36
Az amerikai védelmi minisztérium várhatóan megkétszerezi a szökőár sújtotta dél-ázsiai országokba irányított, a mentési munkálatokban részvevő helikoptereinek a számát. Washingtonban az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnokságának vezetője, Thomas Fargo tengernagy arról számolt be, hogy jelenleg 45 amerikai helikopter vesz részt a mentési munkálatokban, elsősorban a katasztrófa által leginkább sújtott északnyugat-indonéziai Aceh tartományban.

Fargo szerint a helikopterek számát valószínűleg megkétszerezik, de ez függ attól is, hogy a segélyakcióban részvevő többi ország hány pótlólagos repülőgépet, illetve helikoptert küld.

A mentési munkálatokban összesen mintegy 13 000 amerikai katona vesz részt, akik mindenekelőtt az Indonéziában, Srí Lankán, Thaiföldön és Malajziában folyó mentési munkálatokban működnek közre.

A mentési munkálatokban különleges szerepet töltenek be a kisebb testű helikopterek, amelyek a lehető legalacsonyabban repülve képesek kutatni a túlélők után.

Fargo elmondta azt is: tervezik, hogy az amerikai repülőgépek fedélzetéről élelmiszert és ivóvizet dobjanak le a nehezen megközelíthető régiókba. A helikoptereken kívül az Egyesült Államok C-17-es teherszállító óriás repülőgépeket küldött a mentési munkálatok segítésére.

A Pentagonban tartott tartott sajtóértekezleten elhangzott az is, hogy az amerikai védelmi minisztérium nyolc szállítható kórházat kíván a térségbe küldeni.