Valér
4 °C
8 °C

Több mint 200 millió dollárt adományoztak az amerikaiak a cunami áldozatainak megsegítésére

MTI
2005.01.05. 23:05
Az amerikaiak több mint 200 millió dollárt adományoztak eddig segélyszervezeteknek a dél-ázsiai cunami áldozatainak megsegítésére.

Amerikai magánszemélyek és cégek ruhával, gyógyszerrel és pénzzel igyekeznek hozzájárulni a katasztrófa következményeinek felszámolásához. A természeti csapás a nagylelkű adományok áradatát váltotta ki Egyesült Államok-szerte. Az egyik jótékonysági szervezet honlapjára óránként 100 ezer dollárnyi ígéret érkezik.

A legtöbb felajánlást az amerikai vöröskeresztnek teszik, ahol az adományok összege már meghaladta a 100 millió dollárt. Megmozdultak a hírességek: Stephen Spielberg filmrendező 1,5 millió dollárt ajánlott fel három segélyszervezetnek, Sandra Bullock filmszínésznő 1 millió dollárt ajándékozott a vöröskeresztnek.

George Bush amerikai elnök 10 ezer dollár magánadománnyal járult hozzá a segélyerőfeszítésekhez szóvivője, Scott McClellan szerdai közlése szerint. A szóvivő elmondta, hogy az elnök több segélyszervezetnek is kiállított csekket, de nem nevezte meg ezeket a szervezeteket.