Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Iraki lázadó ismerte el kapcsolatait Iránnal

MTI
2005.01.07. 22:13

Elismerte a Mohamed Hadserege nevű iraki lázadószervezet elfogott vezetője pénteken egy televíziós felvételen, hogy az általa vezetett fegyveres csoport kapcsolatban állt Iránnal és Szíriával. Moajad Ahmed Jaszín (alias Abu Ahmed) - állítólagos - beismerő televíziós nyilatkozatát pénteken sugározták Irakban, csaknem két hónappal azután, hogy a férfit és a lázadószervezet más tagjait elfogták a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsában.

Egyelőre nem tudni, hogy a nyilatkozatot milyen körülmények között vették fel. Jaszín, aki Szaddám Huszein diktátor uralmának tavalyelőtti megdöntéséig az iraki hadsereg ezredese volt, a nyilatkozatban többek között azt állította: az iraki ellenállók áprilisban vagy májusban két volt katonatisztet menesztettek Iránba, ahol iráni titkosszolgálati tisztekkel találkoztak.

Irán képviselői pénzzel, fegyverekkel, sőt - mint Jaszín tudni vélte - gépkocsiba rejthető pokolgépekkel is ellátták őket. A férfi állítása szerint Ali Hamenei, Irán politikai és vallási vezetője is jelent volt az iraki ellenállókkal folytatott megbeszélésen.