Felvételt mutattak be egy szupertitkos atomreaktorról

MTI
2005.01.07. 22:29

Videofelvételt mutatott be pénteken az Izrael déli részén levő, szupertitkos dimónai atomreaktorról a Tízes csatorna izraeli televízió. Korábban még soha ilyen felvétel nem került a nyilvánosság elé erről a létesítményről, amely feltevések szerint az ország atomfegyvergyártásának központja. Atomprogramját illetően Izrael szándékosan bizonytalanságban tartja a világot, főleg arab ellenlábasait.

A dimónai atomközpont egy munkatársa, számos titkot elárult 1986-ban a The Sunday Times brit lapnak, és néhány fényképfelvételt is kicsempészett, tetéért 18 éves börtönbüntetésre ítélték. Az általa közölt adatokból arra következtettek külföldi szakemberek, hogy Izrael a világ hatodik legnagyobb atomhatalma, amely több száz nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

A Tízes csatorna tévéállomás nem árulta el, hogyan jutott a felvétel birtokába. A különben rendkívül szigorú katonai cenzor mindenesetre engedélyezte a 14 perces felvétel bemutatását, ami azt sejteti, hogy felsőbb jóváhagyással történt a forgatás. A példátlan képsorok megjelenése a képernyőkön nagy érdeklődést keltett ugyan, de nem hozott semmilyen szenzációt. Jól ápolt, szinte idilli kerteket, futballozó, pénzfelvevő automatánál sorban álló dolgozókat mutatott, s csak egyszer-egyszer sejlettek fel a háttérben a reaktor körvonalai. Közelkép a reaktorról vagy belső felvételek egyáltalán nem készültek. Interjúk sem voltak hallhatók a létesítmény vezetőivel, illetve dolgozóival.


  • Hírek
  • Árfolyam