Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kínában fellépnek a szelektív abortuszok ellen

MTI
2005.01.08. 10:19
A kínai kormány felülvizsgálja a büntető törvénykönyvet annak érdekében, hogy megakadályozza a vidéken különösen gyakori "szelektív terhesség-megszakításokat", amelyek főleg a lánymagzatokat sújtják. Erről Csang Vej-csing miniszter asszony, a kínai Állami Népesség- és Családtervezési Bizottság elnöke nyilatkozott - jelentette az Új Kína hírügynökség.

Kína a népességgyarapodás fékezésére szigorú törvényeket hozott, a városokban a házaspároknak csak egy gyereket engedélyeznek (illetve újabban ötéves különbséggel még egyet, ha mindkét szülő egyke), a falvakban pedig általában kettőt (kivéve a nemzetiségi körzeteket, ahol nincs szigorú felső határ).

Mivel a szülők többsége fiúgyermeket akar, az ultrahangos vizsgálatok nyomán - amikor azt mutatják ki, hogy lánygyermek a magzat - igen gyakori az abortusz: ez ugyan tilos, de sok orvos megfelelő összegért mégis megteszi. "A kormány álláspontja szerint sürgősen ki kell igazítani a nemek közötti egyensúlyt" - hangsúlyozta a miniszter. Kína népessége a szigorú családtervezési gyakorlat mellett is éppen az elmúlt héten érte el az 1,3 milliárd főt.