Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A nacionalista Pero Bukejlovic lett a boszniai szerb miniszterelnök

MTI
2005.01.08. 20:36

A nacionalista Pero Bukejlovicot nevezte ki miniszterelnökké és bízta meg kormányalakítással a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Dragan Cavic szombaton.

Az 58 esztendős Bukejlovic az eddig is kormányzó Szerb Demokrata Párt (SDS) tagja, 2001 és 2003 között ipari miniszter volt. A miniszterelnöki tisztségben Dragan Mikerevicet váltja, aki december 17-én mondott le, tiltakozásul az ellen, hogy Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője ismét "szankcionálta a szerb entitást".

Ashdown december 16-án rendelte el büntetőintézkedések újabb sorozatát a boszniai Szerb Köztársaság ellen a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés hiánya miatt, illetve azért, mert emiatt a NATO második nekifutásra sem vette fel Boszniát a békepartnerségi programba. A főképviselő egyebek között leváltott kilenc helyi belügyi, titkosszolgálati és határőrparancsnokot, aki állítólag hágai szökevényeket bújtatott.

Mikerevic lemondásakor meggyőződését fejezte ki, hogy kormánya kétéves mandátuma alatt mindent megtett a Hágával való együttműködésért.