Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az ukrán kontingenst az év végéig kivonják Irakból

MTI
2005.01.10. 06:20
Az ukrán katonák az év végéig elhagyják Irakot, egy zászlóalj rövidesen hazaindul - közölte Olekszandr Kuzmuk ukrán ügyvezető védelmi miniszter.

"Szó van katonáink kivonásáról Irakból, de csak akkor, amikor a körülmények ezt lehetővé teszik. Azt szeretnénk, hogy Irakban végbemenjenek a választások, létrejöjjön a törvényesen megválasztott kormány, segítsünk Irakban a nemzetbiztonsági szolgálat felkészítésében és megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy befejezessük iraki részvételünket" - jelentette ki Olekszandr Kuzmuk.

Viktor Juscsenko ellenzéki politikus, az ukrajnai elnökválasztás győztese korábban ígéretet tett: mihelyst hatalomra kerül, kivonják az ukrán katonákat Irakból.

Jelenleg Irakban 1589 ukrán katona telesít szolgálatot. Az 1600 fős kontingens 2003 augusztusa óta tartózkodik az arab országban. Eddig tizenhatan vesztették életüket és mintegy harmincan sebesültek meg. Vasárnap nyolc ukrán és egy kazah katona halt meg és hét, illetve négy sebesült meg fegyvermentesítési munkálatok közben Irak középső részén. A Szuvajrában lévő támaszpont közelében bombákat rakodtak, hogy szétszerelésre, illetve megsemmisítésre elszállítsák őket, s eközben egy repülőbomba felrobbant.