Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Kilenc havi börtön antiszemitizmusért

MTI
2005.01.12. 18:47

Kilenc havi letöltendő börtönre ítéltek Németországban egy szélsőjobboldali volt ügyvédet antiszemita propaganda miatt. Horst Mahlert, a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt (NPD) egyik szellemi vezetőjét a berlini tartományi bíróság találta bűnösnek szerdán, miután 2002-ben a párti berlini központjában olyan pamfleteket osztogatott, amelyben a zsidókkal szembeni gyűlöletet "a szilárd elmeállapot tévedhetetlen jelének" nevezett.

Mahler, aki a bíróságot megpróbálta nézeteinek hangoztatására felhasználni, bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Még az ítélet kihirdetése előtt fenyegető hangon közölte: a német állam két éven belül összeomlik, de "ha jól döntenek", van esélye a túlélésre. A volt ügyvédnek a 11 hónapig tartó per során elhangzott kijelentései újabb vizsgálatra késztették a hatóságokat uszítás címén.

Horst Mahler az utóbbi években többször is összetűzésbe került az igazságszolgáltatással. 2003-ban egy mainzi bíróság több ezer eurós bírságot rótt ki rá, mert nyilvánosan kijelentette: jogosak voltak a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások.