Valér
4 °C
8 °C

Szlovák papok nyílt levélben bírálták a sajtót

MTI
2005.01.13. 00:23
Egyházellenes támadásokkal vádolja a szlovák média egy részét egy Pozsonyban szerdán közzétett nyílt levél, amelyet a mintegy 2000 szlovákiai katolikus pap közül 544 írt alá. A papok követelik az "újságírói etika tiszteletben tartását".

A nyílt levél szerint egyes szlovákiai sajtóorgánumok újra és újra a cölibátust lejárató valótlan történeteket publikálnak vagy kétségbe vonják az egyház képességét a kényes kérdések nyílt megvitatására. A papok által bírált újságcikkek a nyílt levél szerint azt sugallják, hogy a cölibátussal járó papi pályát gyakran olyan férfiak választják, akiknek szexuális problémáik vannak, és hogy a papok jelentős része titokban szexuális viszonyt tart fenn nőkkel vagy homoszexuális kapcsolatban áll férfiakkal.

- A szlovák püspöki kar (KBS) nem várja el a médiától, hogy az egyház kizárólagos szócsöve legyen, de azt igen, hogy a témákat objektív módon tárgyalja - mondta Marian Gavenda, a püspökkari konferencia szóvivője. Az állítólagos elfogult tájékoztatással kapcsolatban Gavenda egyebek közt a Markiza című hetilapot említette meg, amely interjút közölt egy pappal a cölibátus és a nemi élet kényes témájáról, a papneveldékben tapasztalt visszásságokról.

Zuzana Vachová, a hetilap főszerkesztő-helyettese szerint nincs szó egyházellenességről, csupán egy egyedi esetről számoltak be, amelyet nem lehet általánosítani.