Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ismeretlen ügyben beidézték a Nobel-békedíjas iráni ügyvédnőt

MTI
2005.01.13. 13:11

Beidézte a 2003-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett Sirin Ebadi ügyvédnőt, az emberi jogok harcosát az iráni iszlám forradalmi bíróság, ellenszegülés esetén pedig őrizetbe vételre számíthat, közölte csütörtökön Teheránban maga a világhírű jogásznő.

Ebadit, aki korábban neves ellenzéki személyiségek védelembe vételével ingerelte fel az iszlám köztársaság keményvonalasait, nem tájékoztatták az ellene felmerült vádakról. Az ügyvédnő elmondta, közölték vele, ha nem megy be a bíróságra, őrizetbe veszik, de azt nem tudta, miről van szó.

Az 1979-es iszlám forradalom után nem sokkal megalakult iszlám forradalmi bíróság a nemzetbiztonságot érintő bűncselekményeket tárgyal, és a múltban számos szókimondó másként gondolkodót vetett börtönbe.

Az 57 éves Ebadi volt az első muzulmán nő és az első iráni, aki Nobel-békedíjat kapott az iszlám köztársaságban élő nők és gyermekek jogainak előmozdításáért. A kitüntetés elnyerése előtt és után Ebadi több halálos fenyegetést kapott vallási fanatikusoktól, akik az iráni iszlám értékrend aláaknázására törő Nyugat ügynökét látják a jogásznőben.