Ágnes
-1 °C
2 °C

Öngyilkos merénylők robbantottak Gáza határán

MTI
2005.01.13. 23:26
Két öngyilkos palesztin merénylő robbantotta fel magát egy forgalmas átkelőhelyen Izrael és a Gázai övezet között. Izraeli katonai források szerint a merénylők egy több mint 100 kilogrammos robbanószerkezetet hoztak működésbe a Karni nevű átkelőhelyen a Gázai övezet déli részén.

Öt izraeli megsebesült a robbanás után palesztin fegyveresek és izraeli katonák között kitört lövöldözésben, közölték az izraeli mentők. A tűzpárbaj akadályozza a mentőautók helyszínre jutását. Az akciót az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Mahmúd Abbász megválasztott palesztin elnök Fatah-szervezetéhez kötődő szélsőséges csoport vállalta magára.

A csoport közleményben tudatta, hogy két harcosa vesztette életét egy "mártírhadműveletben". Az ilyen megfogalmazás rendszerint izraeli célpont elleni támadást jelent.

A Fatah-féle csoport azután hajtotta végre a merényletet, hogy egy másik szélsőséges palesztin csoport, a Hamász egyik vezetője az Izrael elleni támadások beszüntetésére való készséget jelezte szervezete részéről.