Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Német politikusok a náci jelképek európai betiltását sürgetik

MTI
2005.01.15. 14:26
A rangsorban harmadik brit trónörökös horogkeresztes karszalaggal történt jelmezbáli fellépése nyomán német politikusok síkraszálltak a náci jelképek egész Európában történő betiltásáért.

Michael Müller, a kormányzó szociáldemokraták (SPD) alsóházi frakciójának elnökhelyettese a Bild am Sonntag című hetilapnak nyilatkozva úgy vélte, az Európai Unió jogrendjéből kiindulva kellene érvényt szerezni a német földön már évtizedek óta hatályos tilalomnak.

Silvana Koch-Mehrin, a liberálisok (FDP) EP-frakciójának elnökhelyettese emlékeztetett: egykor egész Európa szenvedett a nácik uralmától, ezért logikus volna a náci szimbólumok használatának betiltása az egész földrészen.

A németekről ma is többnyire a náci korszak, a Luftwaffe légitámadásai jutnak a szigetország lakosainak az eszébe, az ott élő németeket angol kollégáik, ismerőseik rendszeresen "húzzák" náci karlendítéssel, Heil! üdvözléssel. Harry herceg, Károly trónörökös kisebbik fia mégis megrökönyödést keltett, amidőn a bulvársajtó fényképes beszámolójának tanúsága szerint a hitleri Wehrmacht egykori sivatagi hadtestének, az Afrika Korpsnak az egyenruhájában, horogkeresztes karszalaggal jelent meg egy jelmezbálon. Az ügy hatalmas belpolitikai felzúdulást kavart, sőt szokatlan módon külföldi politikusok is bírálták a brit királyi sarjat, élükön Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel.