Benedek
-4 °C
5 °C

Apokaliptikus látványról számolt be a Srí Lankáról hazaért magyar mentő

MTI
2005.01.15. 23:08
"Nagyon sok katasztrófát megéltem már életemben, de ilyen megrázóan apokaliptikus látványban még nem volt részem, hiszen ilyen méretű rombolás nyomaival a legsúlyosabb háborús pusztításokról látott közvetítésekben sem találkoztam" - mondta az MTI pozsonyi tudósítójának Manga Mihály a magyar Központi Különleges Mentőszolgálat mentési vezetője, aki szlovákiai társaival szombaton tért vissza Srí Lankáról Pozsonyba.

A budapesti székhelyű különleges mentőszolgálat embere négy magyar, kilenc a szlovák és egy német állampolgárságú társával kilenc napot töltött Srí Lankán, ahol kórházak, iskolák fertőtlenítésében, járványmegelőző akciókban vettek részt.

Manga Mihály az MTI-nek elmondta: megítélése szerint okkal remélhető, hogy a járványok kialakulását sikerül megelőzni. "A Srí Lanka-i kormány és a helyi egészségügyi hatóságok komolyan odafigyelnek, jól együttműködnek a külföldről érkezett mentőalakulatokkal, de hát tudjuk: az ördög soha nem alszik, és végső soron trópusi országról van szó, ahol a járvány kialakulásának kockázata sokkal nagyobb, mint idehaza. Remélem, hogy a mentálisan is jól felkészült csapatunk tagjai túl tudják majd tenni magukat a kilenc megfeszítő nap és a borzalmas látványok okozta lelki traumán" - mondta szombaton este Manga Mihály, mielőtt a csapata 24 órás karanténba vonult volna Pozsonyban.