Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hazatért egy Guantánamóról szabadon engedett kuvaiti

MTI
2005.01.16. 19:28
Hazatért egy, a kubai Guantánamo amerikai támaszponton fogva tartott kuvaiti állampolgár, hogy a helyi hatóságok rögtön kihallgathassák - jelentette be vasárnap a kuvaiti elítélteket védő szervezet vezetője.

Nászer al-Mutairit 2001 októberében vette őrizetbe az amerikai hadsereg az afgán-pakisztáni határon. Tom Willner, a Guantánamón fogva tartott kuvaitiak amerikai ügyvédje szerint többségüket helyi törzsek fogták el, akik aztán eladták őket az amerikaiaknak.

Al-Mutairit az amerikai és a kuvaiti kormány közötti megállapodás nyomán engedték szabadon. Egyelőre nem tudni azonban, meddig lesz a kuvaiti szervek őrizetében. Háled al-Uda, a jogvédő szervezet vezetője, akinek fiát jelenleg szintén Guantánamón őrzik, úgy tudja, hogy a hazatérő kihallgatása csupán "normális jogi eljárás". Ennek fényében al-Uda reményét fejezte ki, hogy megnyílik az út a további 11 kuvaiti szabadon bocsátása előtt, akiket az amerikaiak három éve tartanak fogva vádemelés nélkül.

Guantánamóban jelenleg mintegy 550, húsz különböző országból származó foglyot őriznek. A nemzetközi bírálatok ellenére Washington nem ismeri el az Afganisztánban - a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadás után - elfogottaknak a Genfi Konvencióban meghatározott hadifogolystátusát.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft