Bernadett
0 °C
4 °C

Öngyilkos lett egy volt chilei ezredes

MTI
2005.01.18. 06:12
Öngyilkos lett egy chilei katonatiszt, mert börtönbüntetés fenyegette amiatt, hogy 1976-ban hat kommunista párti vezető eltüntetésében vett részt, közölte a chilei rendőrség. German Barriga Munoz nyugállományú ezredes hétfőn a Santiago de Chilétől nyugatra lévő Las Condesben egy épülő ház tizennyolcadik emeletéről levetette magát. Az akkori chilei titkosrendőrség, a Dina emberei 1976 májusában behatoltak abba az irodai helyiségbe, ahol a kommunista párt vezetése ülésezett, és elhurcolták az ott lévőket.

Barriga Munoz is az egyik gyanúsítottja volt annak a bűnvádi eljárási folyamatnak, amelyet Juan Guzman, az Augusto Pinochet volt chilei diktátor uralma idején (1973 és 1990 között) elkövetett bűntettek ügyében vizsgálatot folytató bíró kezdeményezett. Ebben az időszakban mintegy 3 ezer ellenzéki gondolkodású ember vált a katonai junta áldozatává, illetve tűnt el a dél-amerikai országban.

Barriga Munoz azzal az ürüggyel jutott fel az épülő házra, hogy lakást akar majd vásárolni ott, és ki szeretne választani magának egyet.