Mátyás
-6 °C
1 °C

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Bagdadban

MTI
2005.01.18. 08:10
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant kedden reggel Bagdad központjában, a legnagyobb iraki síita párt egy irodájának közelében. A célpont az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) síita párt egyik irodája volt. A párt, amely a január 30-ra tervezett iraki parlamenti választások egyik fontos résztvevője lesz, szoros kapcsolatokat tart Iránnal, és élesen szemben áll az iraki szunnita radikálisokkal. A SCIRI az iraki síita pártok és személyiségek átfogó választási szövetségének része. Megfigyelők szerint e választási szövetségnek nagy esélye van a győzelemre a január 30-ra kitűzött választásokon.

A robbanás tényét a bagdadi rendőrség mellett a SCIRI egyik illetékese is megerősítette. Szerinte egy öngyilkos merénylő hajtotta végre az erőszakcselekményt. A párt szóvivője azt is közölte, hogy a támadásnak vannak áldozatai, de pontos adatot nem tudott mondani. Szemtanúk két embert láttak a földön heverni.

Legutóbb december 27-én követtek el merényletet a SCIRI egy bagdadi irodája ellen, akkor 13 ember vesztette életét a támadásban.