Auguszta
-4 °C
2 °C

Vádat emeltek egy amerikai iraki ellen

MTI
2005.01.18. 20:54

Vádat emeltek egy New York-i bíróságon egy iraki születésű amerikai állampolgár ellen, aki a bukott bagdadi rezsim ügynökeként részt vett az olajat élelmiszerért humanitárius programot övező visszaélésekben.

Samir A. Vincent az iraki kőolajeladások megkönnyítését igyekezett kijárni az ENSZ tisztségviselőinél és dollármilliókat zsebelt be szolgálataiért. Ez az első nyilvános vádemelés a botrányban, amely szerint az ENSZ olajat élelmiszerért programjának a tisztségviselőit megvesztegették annak érdekében, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök a színfalak mögött lefölözhesse az olajbevételeket.

Az iraki illetékesek olyanoknak adtak jutányos kőolajvásárlásra jogosító utalványt, akik titkos felárat fizettek a rezsimnek az értékesítéssel szerzett nyereség terhére, és persze az iraki lakosság rovására. Az 1996-ban indított és 2003 márciusáig működő programnak ugyanis az volt a célja, hogy az ENSZ által ellenőrzött kőolajexport bevételeiből biztosítsák a rezsim ellen 1990-ben elrendelt szankciók következtében ínséget szenvedő iraki lakosság alapvető igényeit.

A vádakat később hozzák nyilvánosságra. Az illető bűnösnek mondta magát és úgy tudni, hogy vádalkut kötött a visszaéléseket kivizsgáló amerikai hatóságokkal.