Auguszta
-3 °C
2 °C

Schwarzenegger elutsította egy halálra ítélt kegyelmi kérvényét

MTI
2005.01.19. 07:14
Elutasította kedden egy 61 éves, két nő meggyilkolásában bűnösnek bizonyult és ezért halálra ítélt férfi kegyelmi kérvényét Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, így három év után az első halálos ítéletet hajtják végre a legnépesebb amerikai szövetségi államban.

Donald Beardslee 1981-ben hajtotta végre a kettős emberölést egy drogügyletben támadt vita miatt. A férfit "kegyetlen és érzéktelen gyilkosnak" tartja a kaliforniai közvélemény.

A kegyelmi kérvény elutasítását az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága is helyben hagyta, így az elítéltet a San Francisco melletti San Quentin börtönben helyi idő szerint szerdán éjfél után egy perccel (közép-európai idő szerint 9 óra 1 perckor) méreginjekcióval örökre elaltatják.

Beardslee ügyvédje azt hozta fel védence életének a megmentése érdekében, hogy a férfi egy korábbi agykárosodása miatt pszichés beteg, és amikor rádöbbent, hogy két cinkostársnője a kábítószer forgalmazásakor 185 dollárral becsapta őt, dührohamában lelőtte a 19 éves Stacey Benjamint, majd elvágta a 23 esztendős Patty Geddling torkát.

Beardslee 1969-ben is meggyilkolt egy fiatal nőt, de később szabadult büntetéséből.

Az 1981-ben végrehajtott kettős gyilkosságért három évvel később rótták ki rá a legsúlyosabb ítéletet.

Az egykori testépítő bajnok és filmsztár, Schwarzenegger ötoldalas indoklásában részletezte a három bűncselekmény brutalitását, és nem fogadta el, hogy az amerikai légierő volt tagját betegsége befolyásolta tettei elkövetésében. Schwarzenegger kaliforniai kormányzóságának második havában már elutasított egy kegyelmi kérvényt, de akkor a szövetségi legfelsőbb bíróság felfüggesztette a halálos ítélet végrehajtását.