Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Mégis védettséget élvez egy hegy Verespataknál

MTI
2005.01.20. 18:51
A zöld szervezetek fontos győzelemként értékelik a verespataki aranybánya-beruházás elleni küzdelmükben, hogy értesülésük szerint a gyulafehérvári fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezett egy olyan határozatot, amely megszüntette Verespatak térségében a Kirnyik-hegy régészeti védettségét, derül ki természetvédő szervezetek közös közleményéből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A közlemény szerint a román kulturális minisztérium tavaly januárban hozta meg határozatát a Kirnyik-hegy védettségének megszüntetéséről, amelynek következtében a korábban védett terület visszakerült a gazdaság vérkeringésébe. Mivel a hegy egyedülállóan fontos kulturális örökségnek számít, a verespataki Alburnus Maior egyesület azonnal megtámadta a bíróságon a minisztériumi határozatot - tartalmazza a közlemény.

A természetvédő szervezetek a határozatot Románia számára precedens értékűnek tartják, mert szerintük a döntés azt mutatja meg, hogy a környezet védelme és a kulturális értékek többet jelentenek, mint a pénz vagy a politikai érdekek.