Viola
-6 °C
0 °C

Robbanások a kínai muszlimok autonóm területén

MTI
2005.01.20. 19:12
Két robbanás történt csütörtökön huszonnégy óra leforgása alatt az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen, az ismeretlen eredetű detonációk tizennégy ember életét oltották ki. Az első robbanás egy távolsági autóbuszt szakított darabokra, miközben a jármű Karamajból az onnan 150 kilométerre lévő Uszuba tartott.

A detonáció következtében tizenkét ember meghalt, további kettő súlyosan megsebesült. A robbanás okát vizsgálják, de egy helyi rendőr megosztotta újságírókkal azt a feltevését, miszerint terrorcselekmény történt a csaknem felerészben muszlimok lakta Hszincsiangban.

Később egy másik robbanás is történt az autonóm terület fővárosa, Urumcsi központjában az utcán. Itt ketten vesztették életüket, több mint tízen megsebesültek. Az áldozatok egyszerű járókelők közül kerültek ki.

Hszincsiang-Ujgur muszlim hitet valló lakói, az ujgurok 1955 óta küzdenek az egykori Kelet-Turkesztán függetlenségéért. Peking szerint az elmúlt tizenöt évben 162 emberéletet követelő közel 260 terrortámadás írható a szélsőségesek számlájára.