Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem kaphatnak közpénzt Belgiumban az antidemokratikus pártok

MTI
2005.01.21. 13:05

Véglegesen elfogadta a belga törvényhozás azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megvonják egyes, nem demokratikusnak minősített pártoktól az állami támogatást. A rendelkezés - bár ezt így tételesen nem mondja ki - leginkább a flamand szélsőjobboldali pártot, a Vlaams Belangot fenyegeti, amely parlamenti mandátumaival arányosan évi 2 millió eurót kap állami forrásból.

Belgiumban már 1999 óta érvényben van az a jogszabály, amely tiltja a nem demokratikus pártok közpénzekből való finanszírozását. Ennek végrehajtási módját azonban eredetileg rendelettel akarták meghatározni, s ezt az államtanács szabálytalannak mondta: ezért volt szükség az újabb törvényre, amely pontosítja, kiegészíti, s ezzel végrehajthatóvá teszi az 1999-es határozatot.

A most megszületett szabályozás értelmében egy-egy párt állami finanszírozásának megvonásáról - az illetékes parlamenti bizottság tagjai legalább egyharmadának beadványa alapján - az államtanács közigazgatási részlege dönt majd, s ez a szankció minimum 3, maximum 12 hónapra szól, de természetesen újabb vétség esetén megismételhető.

A törvény nem visszaható hatályú, azaz a Vlaams Belang nem felelős elődpártja, a Vlaams Blok törvénysértéseiért. (A Vlaams Blokot tavaly novemberben a belga legfelsőbb bíróság jogerősen rasszista pártnak minősítette, s vezetői éppen azért alapítottak gyorsan új szervezetet, a Vlaams Belangot, mert tartottak attól, hogy ezen ítélet alapján bármikor megfoszthatják pártjukat az állami támogatástól.)