Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új baloldali párt alakul Németországban

MTI
2005.01.23. 09:19
A Munka és a Szociális Igazságosság Pártja - Választási Alternatíva névvel új baloldali párt alakult szombaton Németországban.

A nyáron létrejött Választási Alternatíva elnevezésű pártkezdemény tartományi és szövetségi alapszervezeteinek képviselői döntöttek így Göttingenben, ahol arról is tanácskoztak, hogy induljon-e a párt a májusi észak-rajna-vesztfáliai tartományi választáson, ahol saját számításaik szerint is maximum a szavazatok 3,5 százalékát szereznék meg, s nem jutnának be a tartományi törvényhozásba.

Az új baloldali párt azonban szavazatokat vehet el a szociáldemokratáktól (SPD). Ilyen értelemben nyilatkozott Ludwig Stiegler, az SPD országos parlamenti frakciójának vezetője, aki bírálta a pártalapítást, s úgy vélte: a lépés "a szociáldemokrata mozgalom szakadását és a szociális demokrácia veszélyeztetését" jelenti Németországban. A pártalapításból és az új formáció választási részvételéből "egyedül a konzervatív és a reakciós pártok, illetve erők" húznak hasznot.

Az új pártot a szociáldemokraták politikájában csalódott párton belüli "elhajlók", illetve szakszervezetisek hozták létre. A pártprogramot csak májusban fogadnák el, de az már ismert, hogy a követelések között szerepel a legmagasabb adókulcs megemelése 42 százalékról 47 százalékra, a munkaidő drasztikus csökkentése és egy törvényben is rögzített minimálbér - 1500 euró - megállapítása.