Bernadett
-2 °C
4 °C

Négyszáz katonával erősítik az iraki brit kontingenst

MTI
2005.01.23. 09:29
Mintegy négyszáz brit katona érkezik a hét végén Irakba, hogy a január végén esedékes választások előtt megerősítsék a már az arab országban állomásozó brit erőket - közölte a londoni védelmi minisztérium.

Az erősítésként küldött katonákat a Cipruson állomásozó egyik brit zászlóaljtól vezénylik át Irakba - derült ki a tárca szombati londoni bejelentéséből.

A kézi fegyverekkel felszerelt katonák átvezénylését Jonathan Ridley tábornok, az Irakban állomásozó brit csapatkontingens új parancsnoka kérte. Egyelőre nem tudni, hogy az erősítésként érkező katonák pontosan meddig maradnak az arab országban, a brit védelmi minisztérium szombaton mindazonáltal jelezte, hogy a voksolást követően viszonylag rövid időn belül ki is vonják őket onnan.

Nagy-Britannia, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt a 2003 márciusában kirobbant iraki háborúban és az arab ország azóta tartó megszállásában, jelenleg mintegy 9 ezer katonát állomásoztat Irakban. A brit erőket Dél-Irakba, azon belül is főként a déli országrész legnagyobb városa, Bászra térségébe vezényelték. Az iraki háború és megszállás során összesen 74 brit katona vesztette életét harci cselekményekben vagy különféle közlekedési balesetekben.