Géza
-12 °C
-4 °C

Mádl Ferenc Kijevbe ékezett Juscsenko beiktatására

MTI
2005.01.23. 10:38
Megérkezett Kijevbe vasárnap délelőtt Mádl Ferenc köztársasági elnök és Somogyi Ferenc külügyminiszter, akik Viktor Juscsenko megválasztott ukrán elnök beiktatásán vesznek részt.

A beiktatásra 64 külföldi delegációt várnak. Nyolc köztársasági elnök - közöttük a magyar, a lengyel, a szlovák, lett, román és az észt államfő - három kormányfő és öt parlamenti elnök lesz jelen a ceremónián. Az Egyesült Államokat Colin Powell távozó külügyminiszter, Oroszországot Szergej Mironov, a parlament felsőházának elnöke, Kanadát Adrienne Clarkson főkormányzó képviseli.

Jelen lesz Jaap de Hoof Scheffer NATO-főtitkár, Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára és Danilo Turk, az ENSZ-főtitkár helyettese. Az Európai Unió részéről a beiktatáson Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő vesz részt, aki már péntek óta az ukrán fővárosban tartózkodik. Kijevbe várják Václav Havel cseh és Lech Walesa lengyel volt államfőket is.

Viktor Juscsenko közép-európai idő szerint 11 órakor teszi le a hivatali esküt a parlamentben. Ezután katonai tiszteletadásra kerül sor a szomszédos Mária palotában.

Ezt követően az új elnök beszédet mond a kijevi Függetlenség terén, ahol támogatói a több százezres maratoni nagygyűléseket tartották a "narancsszínű" forradalom idején, az elnökválasztás második fordulójában elkövetett tömeges csalások ellen tiltakozva.