Bernadett
-2 °C
4 °C

Bin Laden nincs Pakisztánban

MTI
2005.01.23. 15:30
Értelmetlen Oszama bin Ladent a pakisztáni-afganisztáni törzsi területeken keresni, mert a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokért felelősnek tartott al-Kaida hálózat vezetője nincs ott - mondta a terrorvezér felkutatását célzó pakisztáni hadműveletek volt vezetője.

Ali Mohammad Aurakzai altábornagy, aki 2001-től tavalyi nyugállományba vonulásáig irányította a térségbe vezényelt pakisztáni erőket, a The Sunday Timesnak azt mondta: alaptalan az a feltételezés, hogy a törzsi térségek a terroristák búvóhelyei. Hozzátette: azon két és fél év alatt, amíg ő irányította a hadműveleteket, egyszer sem kapott olyan jelzést, hogy Oszama bin Laden a határ pakisztáni oldalán tartózkodna.

Aurakzai szerint az a gyakran elhangzó amerikai állítás, hogy bin Laden a pakisztáni törzsi területeken rejtőzik, és a törzsek segítik, sőt a pakisztáni katonai hírszerzés egyes tisztjei tájékoztatják őt a hadműveletekről, nem más, mint "információhiányon alapuló találgatás".

A pakisztáni tábornok felfedte: a 2001-es terrortámadások után az amerikaiak közölték, hogy vagy a pakisztáni hadsereg vonul be az Afganisztánnal határos, vad törzsek lakta hegyvidéki területre, ahol addig még soha nem járt pakisztáni katona, vagy ők.