Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Beperlik a kormányt az amerikai fogságból szabadult britek

MTI
2005.01.26. 18:10

Kínzás és jogtalan fogva tartás miatt pert indítanak az amerikai kormány ellen a guantánamói börtöntáborból most elengedett volt brit őrizetesek - közölte szerdán Londonban ügyvédjük.

Moazzam Begg, Martin Mubanga, Richard Belmar és Feroz Abbasi előző este tért haza Nagy-Britanniába a brit királyi légierő repülőgépén, miután több mint három évet töltött a rendkívüli szigoráról elhíresült amerikai börtöntáborban. Érkezésük után a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának emberei azonnal őrizetbe vették őket, és még szerdán is a londoni Paddington Green rendőrőrsön tartották őket fogva; rendszerint itt hallgatják ki a terrorizmussal gyanúsított őrizeteseket.

Clive Stafford Smith, a hazájában közismert brit ügyvéd, aki az amerikai igazságszolgáltatás által eljárás alá vont brit állampolgárok védelmére szakosodott - több, halálos ítélettel sújtott britet is sikerült kihoznia amerikai siralomházakból -, szerda délután a BBC rádiónak azt mondta: a Guantánamóról most hazaengedett briteket kínzásoknak vetették alá, ezért rehabilitációs kezelésre szorulnak.