Piroska
-2 °C
5 °C

Újabb szakértői vizsgálatot végeznek Gongadze ügyében

MTI
2005.01.28. 18:34
Újabb nemzetközi szakértői vizsgálatot végeznek februárban annak érdekében, hogy megállapítható legyen, valóban Georgij Gongadze földi maradványa-e a meggyilkolt újságírónak tulajdonított holttest - közölte pénteken Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész. A szakértői vizsgálatot minden valószínűség szerint Németországban vagy Svájcban végzik el. A szakértői vizsgálatot a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezettel közösen, és várhatóan amerikai és német szakemberek részvételével végzik el.

Piszkun elmondta, hogy a főügyészség elfogató parancsot adott ki a gyilkosságban érintett személyek ellen, de további részletet nem közölt. Egy magas rangú rendőrtiszt, Olekszij Pukacs ellen körözést adtak ki. Pukacsot 2003 őszén a Gongadze-üggyel összefüggésben rövid ideig őrizet alatt is tartották.

Georgij Gongazde, az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál vezetője 2000. szeptember 16-án tűnt el útban kijevi otthona felé. Novemberben a Kijev megyei Tarascsán találtak egy lefejezett holttestet, amelyről feltételezik, hogy az újságíró földi maradványa. Édesanyja azonban kétségét fejezte ki az azonosság miatt, és nem járult hozzá az eltemetéséhez. Az ellenzék Leonyid Kucsma exelnököt vádolta azzal, hogy köze volt az újságíró "eltávolításához".

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft