Benedek
-5 °C
5 °C

Öngyilkos merényletet el egy kurdok lakta iraki városban

MTI
2005.01.29. 13:18
Legkevesebb nyolc ember vesztette életét öngyilkos merénylet következtében szombaton a többségében kurdok lakta iraki Hanákín városában - jelentette be az amerikai hadsereg.

Az iráni határ közelében lévő településen elkövetett robbantásról az iraki rendőrség és az amerikai hadsereg eltérő tájékoztatást adott. Utóbbi szerint gyalogosan érkező öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a közös amerikai-iraki támaszpontot övező védőfal előtt, és a merénylet nem okozott különösebb fennakadást a bázis életében. Az amerikai hadsereg úgy tudja, hogy a robbantásban legalább három iraki katona és öt polgári személy meghalt.

A város rendőrparancsnoka arról számolt be, hogy gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe a vasárnapi választáson induló Iraki Turkomán Front Szövetségének székháza előtt. A rendőrparancsnok, akárcsak a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) elnevezésű párt egyik tisztségviselője, öt polgári személy, köztük egy gyermek halálát közölte.

A választás előtt egy nappal, szombat délelőtt heves lövöldözés tört ki Bagdad belvárosában, amikor egy iraki katonákat szállító gépkocsioszlop kihajtott a szigorúan védett zöld zónából, ahol többek között az amerikai és a brit nagykövetség, valamint az átmeneti iraki kormány hivatalai működnek, majd a Tigris folyó egyik hídja felé vette az irányt. Az iraki katonák szétfutottak, közelben tartózkodó amerikai bajtársaik járműveik mögött kerestek menedéket. Egyelőre nem tudni, hogyan végződött a több percen át tartó lövöldözés és a támadók kilétét is homály fedi.