Valér
4 °C
8 °C

Az iraki elnök szerint az irakiak többsége nem vesz részt a választásokon

MTI
2005.01.29. 16:54
Az iraki elnök várakozása szerint a választásra jogosult irakiak többsége a biztonsági helyzet miatt nem fog részt venni a vasárnapi választásokon.

Gázi Adzsíl al-Jáver szombaton újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "A reményünk az, hogy a legtöbb iraki részt fog venni a választáson, de tudjuk, hogy a többség nem megy el a biztonsági helyzet miatt."

Jáver kijelentései ellentmondanak Ijád Allávi felhívásának, amelyben az átmeneti kormány feje azt kérte az irakiaktól, hogy álljanak ellen az erőszaknak, és menjenek el szavazni. "Arra kérem őket - szunnitákat, síitákat, kurdokat, keresztényeket -, hogy vegyenek részt a választásokon, tartózkodjanak bár Irakban vagy annak határain kívül" - mondta Allávi a Sky televíziónak Bagdadban.

Becslések szerint 14 millió iraki jogosult arra, hogy részt vegyen az ország 1950 óta első többpárti választásán. Az iraki felkelők, köztük a hírhedt jordániai terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi vezette csoport erősen fogadkozik, hogy meghiúsítja a szavazást, és megállítja azokat, akik az urnákhoz indulnak.

Irak-szerte mintegy 6 ezer választási központot állítottak fel, de közülük soknak a helyét az utolsó pillanatig titokban tartják, hogy ezzel is csökkentsék a pokolgépes merényletek kockázatát.

A választási részvétel alacsonynak ígérkezik a szunnita arabok lakta térségekben, amelyekben az iraki felkelés összpontosul. A kormány reményei szerint a részvétel 50 százalék körüli lesz. Az urnákhoz járuló választópolgárok zömét széles körű elvárások szerint az ország lakosságának mintegy 60 százalékát kitevő síiták teszik majd ki, akik a szunnita Szaddám Huszein diktatúrája idején elnyomásnak voltak kitéve.