Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A cseh kormányfő a reformok támogatására szólított fel

MTI
2005.01.29. 21:24
A Cseh Szociáldemokrata Pártnak le kell végre mondania a szociális állam utópista és populista eszméjéről, mert ennek az Európai Unió keretein belül már nincs semmiféle realitása, jelentette ki Stanislav Gross pártelnök és kormányfő szombaton Prágában a szociáldemokraták országos vezetőségének ülésén, amely megvitatta és jóváhagyta azokat a feladatokat, amelyeket a kormánynak a 2006-os parlamenti választásig teljesítenie kellene.

Gross felszólította a párt tagságát, hogy támogassa a reformokat, mert "az utópista és populista eszmékkel az Európai Unióban mér nem lehet komoly és tartós támogatást szerezni". Az akcióprogram alacsonyabb adókat helyez kilátásba az alacsony, illetve közepes jövedelmű rétegek számára. Ugyancsak központi cél a nyugdíjrendszer reformjának beindítása.

Stanislav Gross a múlt év nyarán került ideiglenes elnökként a szociáldemokraták és a kormány élére, azt követően, hogy előde Vladimir Spidla lemondott kormányfői és pártelnöki tisztségéről is. A lemondás oka a párt sikertelen szereplése volt az európai parlamenti választáson.