Piroska
-2 °C
5 °C

Duray szerint Gyurcsány túllőtt a célon

MTI
2005.01.30. 18:33
Kissé túllőtt a célon Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök, amikor autonómia-törekvéseket támogató ajánlatot tett a szlovákiai magyaroknak, jelentette ki vasárnap az egyik szlovák kereskedelmi televízióban Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának (MK) ügyvezető alelnöke.

A szlovák vádakat elutasítva Duray az MKP kulturális önkormányzatiságot elmélyítő törekvéseiről azt mondta, hogy azok semmiképpen sem minősíthetők autonómia-törekvéseknek, és az ilyen autonómia szóba sem jöhet Szlovákiában, ahol ennek megvalósításához az alkotmány módosításával kellene megteremteni a feltételeteket, márpedig az idevágó módosításnak tudvalevően nincsenek meg a parlamenti feltételei.

Vitapartnere, Dusan Caplovic, az ellenzéki Smer képviselője azzal vádaskodott, hogy Duray mindaddig nem marad nyugton, amíg nem Budapestet tudhatja ismét e térség fővárosának. "Ön hosszú távon tekint a jövőbe és azzal az eshetőséggel számol, hogy ha úgy fél évszázad múltán az Európai Unió valamilyen okból összeomlana, akkor maguk magyarok ismét kikiálthatnák a történelmi Magyarországot."