Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tüntetés Szarajevóban a guantánamói foglyok szabadon engedéséért

MTI
2005.01.31. 21:45
Tüntetést rendeztek hétfőn Szarajevóban az igazságügyi minisztérium épülete előtt az amerikai hadsereg guantánamói támaszpontján fogva tartott hat boszniai állampolgár hozzátartozói, követelve, hogy a boszniai hatóságok tegyenek meg mindent szeretteik kiszabadulásáért. A kormány gyors segítséget ígért nekik.

A Guantánamón őrzött hat boszniai állampolgár mindegyike algériai származású arab. A boszniai háború (1992-95) alatt számos muzulmán érkezett arab és más iszlám országokból Boszniába, hogy támogassa az ottani muzulmán közösség harcát. Többen közülük a háború után is a délszláv országban maradtak, és felvették az állampolgárságot.

A szóban forgó hat személyt 2001 októberében amerikai hírszerzési értesülés alapján vették őrizetbe a boszniai hatóságok. Az értesülés szerint a hat arab férfi telefonkapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetőjével, és merényleteket tervezett az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szarajevói nagykövetsége, valamint a Boszniában állomásozó amerikai katonák tuzlai támaszpontja ellen.

A boszniai hatóságok 2002-ben amerikai nyomásra kiadták a gyanúsítottakat az Egyesült Államoknak. Az ország legfelsőbb emberi jogi bírósága azonban később kimondta, hogy a kiadatás törvénytelen volt.