György
14 °C
24 °C

Tiltakozás egy Sztálint, Rooseveltet és Churchillt ábrázoló emlékmű ellen

MTI
2005.02.01. 20:13
A jaltai konferencia 60. évfordulójáról megemlékező, Sztálint, Rooseveltet és Churchillt ábrázoló szoborcsoport felállítása ellen tiltakoztak kedden írók és a nemzeti pártok képviselői kedden az ukrajnai Krím-félszigeten.

Huszonegy író levélben tiltakozott "a megalázott és elnyomott nemzedékek nevében az ellen az elnyomó rendszer ellen, amelyet Lenin gondolt ki, de Sztálin vitt a tökélyre. A Krímnek nincs szüksége olyan emlékműre, amely a milliók haláláért felelős emberre emlékeztet. Sztálin az ukránok, a krími tatárok és mások számára azt az elvetemült bűnöst testesíti meg, aki milliókat gyilkoltatott meg" - fogalmaztak.

A Haza (Batykivscsina) és az Ukrajnai Népi Mozgalom (RUH) nemzeti párt az újonnan megválasztott államfőhöz, Viktor Juscsenkóhoz, valamint Julija Timosenko ügyvezető kormányfőhöz fordult, hogy akadályozza meg a műemlék felavatását.

A Krím-félsziget kormányfője, Vlagymir Karazin védelmébe vette a Zurab Cereteli orosz szobrász által készült, három méter magas, bronzszobrot, amelyet Szentpéterváron öntöttek. Kijelentette az emlékművet nem állítják fel az február 4-6-ára tervezett ünnepségen Jaltában. - A kérdésre később visszatérnek, amikor lecsendesednek a körülötte felforrósodott társadalmi szenvedélyek. A döntést Kijevben hozzák majd meg, talán államfői szinten - tette hozzá Karazin.