Emma
9 °C
26 °C

Az IRA nem teszi félre fegyvereit

MTI
2005.02.02. 23:42
Visszavonta a fegyverzetének használaton kívül helyezésére tett ajánlatát szerda este az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus félkatonai csoport, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), amelyet - többszöri cáfolata ellenére - a tartomány rendőrfőnöke, valamint a brit és az ír kormány is a karácsony előtti példátlan belfasti bankrablás tettesének nevezett.

Az észak-írországi Northern Bank fő belfasti fiókjátdecember 20-án rabolták ki, krimibe illő módon. Bertie Ahern ír miniszterelnök szerint a belfasti bankrablás - valamint több más, korábbi bűncselekmény - terveiről a Sinn Fein is tudott. Ezt az észak-ír párt tagadta.

Londoni értesülések szerint az IRA a pénzből saját veteránjainak akart "nyugdíjalapot" létrehozni a fegyveres hadjárat utáni időkre.

Az 1998-as nagypénteki megállapodásban életre hívott észak-írországi önkormányzatiság intézményrendszere évek óta ismét nem működik. A brit kormány 2002 novemberében vonta újból magához a tartomány közvetlen irányítását, miután a protestáns-katolikus viszály ismét kezelhetetlen szintre hágott.