György
16 °C
24 °C

Maszhadov Putyinnal tárgyalna

MTI
2005.02.07. 11:11

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető közölte a Kommerszant című tekintélyes orosz lappal, hogy küldöttséget jelölt ki a Kremllel való tárgyalások céljából. Maszhadov a múlt héten egyoldalúan ideiglenes fegyvernyugvást rendelt el, mint mondta, jóakaratú gesztusként.

Maszhadov bizakodik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és az ő akarata véget vethet a vérfürdőnek, amely nemcsak a csecsen népet, hanem a Kaukázus, sőt Oroszország összes népét fenyegeti. Maszhadov elmondta, küldöttséget jelölt ki az orosz féllel való tárgyalásra, élén külföldi főképviselőjével, Umar Hambijevvel. A csecsen vezető kétségbe vonta Samil Bászájev iszlám szélsőséges milíciavezér halálhírét. Egyben megismételte, hogy a háború után nemzetközi bíróságnak kívánja átadni Bászájevet, aki olyan emberiesség elleni bűntettekkel gyanúsítható, mint a moszkvai Dubrovka-színházban 2002 októberében és a beszlani iskolában 2004 szeptemberében véghezvitt tömeges túszejtés irányítása. <6 />

Orosz tisztségviselők szerint Maszhadovnak vajmi kevés hatalma maradt a csecsenföldi gerillavezérek fölött. Mindamellett a Kreml őt is terroristának tekinti, Bászájevvel való összejátszással vádolja, és vérdíjat tűzött ki mindkettőjükre.