Géza
-11 °C
-4 °C

Lelőttek két újságírót Pakisztánban

MTI
2005.02.08. 06:41
Ismeretlen támadók agyonlőttek két újságírót, két másikat pedig megsebesítettek Pakisztán törzsi ellenőrzésű területén, amikor azok egy feltélezett szélsőséges vezető ünnepélyes fegyverletételéről voltak hazatérőben - közölte a térség biztonsági vezetője.

Mahmúd Sah tábornok, az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi területek biztonsági parancsnoka kedden elmondta: az ismeretlen támadók hétfő este nyitottak tüzet Kalasnyikov gépkarabélyból a Dél-Vázirisztán térség központja, Vana város közelében az újságírókat szállító kisbuszra.

A lövedékek azonnal kioltották egy szabadúszó újságíró - egyben az AP hírügynökség televíziós hírszolgálatának operatőre -, illetve a The Nation című pakisztáni angol nyelvű lap tudósítójának az életét. A lövöldözésben megsebesült két másik zsurnaliszta közül az egyik az AFP francia hírügynökségnek dolgozik, a másik szintén szabadúszó.

A támadók kiléte ismeretlen, Sah tábornok feltételezése szerint azonban törzsi harcosok lehettek az elkövetők.

Az újságírók Baitullah Mehsud szélsőséges vezető ünnepélyes fegyverletételén vettek részt egy, Vanától 80 kilométerre fekvő faluban. A pakisztáni hadsereg másfél éve próbálja lefegyverezni a szélsőségeseket a törzsi területen, ahol feltételezések szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője és több segítője is bújkál.