Sára, Márió
2 °C
6 °C

Olaszország pénzt követel Szlovénia légterének ellenőrzéséért

MTI/APA
2005.02.08. 13:31

Olaszország pénzbeli ellenszolgáltatást kér Szlovéniától azért, hogy mint NATO-tag átvette az ország légterének ellenőrzését. A hírt Karl Erjavec védelmi miniszter erősítette meg a ljubljanai POP televízióban. A pontos összeg még nem ismert, de feltételezések szerint több millió euróról lehet szó. Olasz vadászgépek tavaly csak egyetlen alkalommal repültek szlovén légtérben ellenőrzési feladatuknak eleget téve.

Erjavec elmondta, egyelőre még tárgyalnak a légtérellenőrzés költségeiről. A miniszter nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt az újságírói felvetést, hogy a jövőben esetleg Magyarország venné át a szlovén légtér ellenőrzésének feladatát. A legutóbbi isztambuli NATO-konferencián még Törökország is szóba került lehetséges partnerként. A végső döntés a nyár folyamán születik meg.

A NATO Szlovénia 2004 áprilisi belépésekor kötelezettséget vállalt légterének felügyeletére. Mivel azonban a kétmilliós országnak egyetlen vadászgépe sincs, segítséget kért szövetséges partnereitől, és a szövetség Olaszországot jelölte ki a feladatra.