Emma
9 °C
26 °C

Gyurcsány Ferenc Kijevbe látogat

MTI
2005.02.09. 16:53

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Kijevbe látogat, ahol a tervek szerint megbeszélést folytat Julija Timosenko kormányfővel és fogadja őt Viktor Juscsenko államfő - tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Hivatal. A szerdai közlés szerint a küldöttség tagja lesz Somogyi Ferenc külügyminiszter és Baráth Etele, az európai uniós ügyek tárca nélküli minisztere. A látogatás során a tervek szerint több megállapodást írnak alá, így a gazdasági együttműködésről, illetve két oktatási intézmény együttműködéséről.

Gyurcsány Ferenc múlt csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának közgyűlésén hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság számára kiemelkedő jelentőségű az orosz és ukrán kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése. A kormányfő közölte, hogy ukrajnai látogatása során elsősorban gazdasági, üzleti megbeszéléseket folytat majd.

Magyarország Lengyelország után a második ország volt, amely még a Szovjetunió felbomlása előtt elismerte a független Ukrajnát és 1991. december 3-án felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat. Magyarország elsőként nyitott nagykövetséget Kijevben 1992-ben. 1991. december 6-án Antall József miniszterelnök Kijevbe látogatott, ahol Leonyid Kravcsuk akkori elnökkel aláírta a két ország közötti alapszerződést. Legutóbb 2002. február 25-26-án Orbán Viktor személyében járt magyar miniszterelnök Kijevben, 2001. augusztus 1-2-én pedig Anatolij Kinah akkori ukrán kormányfő volt Magyarország vendége.