Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megsértették a tűzszünetet a palesztinok a Gázai övezetben

MTI
2005.02.10. 11:21
Palesztin fegyveresek gránátvetőkkel tűz alá vettek csütörtök reggel egy zsidó telepet a Gázai övezetben: ez a két nappal ezelőtt bejelentett tűzszünet első súlyos megsértése - közölte az izraeli hadsereg. Az izraeli katonai rádió szerint a palesztin fegyveresek 25 aknagránátot lőttek ki a - közelebbről nem megnevezett - telepre. Tizenhárom lövedék a telep határain belül csapódott be és anyagi károkat okozott, személyi sérülés azonban nem történt.

A támadás miatt Izrael lemondta csütörtökre tervezett egyeztetését a palesztin tárgyalókkal. A hivatalos indoklás szerint az izraeli küldöttek az erőszak fellángolása miatt állnak el attól, hogy csütörtökön egyeztető megbeszélést folytassanak palesztin partnereikkel. A találkozón azoknak a közös bizottságoknak tevékenységével kapcsolatos kérdéseket tekintették volna át, amelyek majd összehangolják a palesztin foglyok szabadon engedését és az izraeli csapatok kivonását a Gázai övezetből.

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott csúcstalálkozóján bejelentette, hogy az izraeliek és a palesztinok véget vetnek minden egymás elleni katonai, illetve erőszakos cselekménynek.