Béla
12 °C
27 °C

Szabadon engedtek hét politikai vezetőt Nepálban

MTI
2005.02.10. 11:24
Szabadon engedtek a szükségállapot bevezetése óta házi őrizetben tartott magas rangú politikai vezetők közül hetet Nepálban - közölte csütörtökön a nepáli rádió. A szabadságukat visszanyert politikusok között van két korábbi miniszterelnök, Krisna Praszad Bhattarai és Lokanandra Bahadur Csand.

Gianendra király február 1-jei hatalomátvétele óta a Nepáli Kongresszus Párt, a himalájai királyság legnagyobb parlamenti pártja mintegy ezer őrizetbe vett politikai vezetőről, szakszervezeti aktivistáról, diákról és egyesületi tagról számolt be, a hadsereg azonban alig száz őrizetbe vételt ismer el.

Eközben számottevő rendőri erőket vezényeltek ki az előző kormány leváltása, a szükségállapot bevezetése és az alapvető szabadságjogok korlátozása ellen készülő tüntetés megakadályozására Katmanduban - közölték szemtanúk. A rendőrség letartóztatott 12 emberi jogi aktivistát a tervezett tüntetés helyszínén, a parlament és a kormány épülete előtti téren. Emberi jogi szervezetek korábban kijelentették, hogy dacolnak a demonstráció betiltásával és vállalják a letartóztatást.