Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Mi lehet az olasz újságírónővel?

MTI/Reuters
2005.02.10. 21:56

Hajlandó elengedni Giuliana Sgrena olasz újságírónőt az őt elrabló iraki fegyveres csoport, ha Olaszország 48 órán belül bejelenti kivonulását Irakból, derült ki csütörtökön egy internetes közleményből. A magát Szent Háború Szervezetének nevező csoport internetes közleményét egyelőre nem lehet hitelesnek tekinteni. A szöveg mellé nem csatoltak képeket, videofelvételeket az 56 éves újságírónőről.

Az újságírónő sorsával kapcsolatban zavaros információk és bejelentések keringenek a világhálón. Az Iszlám Dzsihád Szervezet múlt pénteken 72 órás határidőt adott Rómának a kivonulásra, majd vasárnap Giuliana Sgrena megölésével fenyegetőzött, ha 48 órán belül nem teljesítik a követelést. Hétfőn egy iraki csoport bejelentette, hogy hamarosan szabadon engedi az elrabolt olasz újságírónőt, miután bebizonyosodott, hogy nem kém. Kedden azonban az iraki Mudzsáhid Csoport szintén egy internetes közleményben bejelentette, hogy emberei kivégezték az olasz újságírónőt, mert az "amerikai keresztes had" számára kémkedett.

Giuliana Sgrenát, az Il Manifesto baloldali napilap tudósítóját a bagdadi egyetemi negyed közelében, egy mecset mellől hurcolták el ismeretlen fegyveresek.