Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

'Karadzic soha nem adja fel magát'

MTI
2005.02.11. 15:30
A háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető "soha nem adja fel magát" felesége szerint. "Radovan maga dönti el, hogy feladja-e magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, családjából senki nem kérheti ezt tőle, de szerintem soha nem fogja megtenni" - jelentette ki Ljiljana Zelen-Karadzic, aki azt állítja, hogy évek óta nem látta, és nem beszélt férjével.

Karadzic felesége szerint ha mindenkivel egyenlő módon bánnának, akkor Radovan a birtokában lévő összes dokumentummal megjelenne a hágai törvényszék előtt. Amikor csak szóba jött köztünk a törvényszék, Radovan soha nem ismerte el azt törvényesnek".

Karadzic felesége elmondta, hogy a boszniai szerb hatóságok rendszeresen felkeresik a családot, azt tudakolva, hogy a vádlott hajlandó volna-e feladni magát azért a 25 ezer euró jutalomért cserébe, amelyet a kormány felajánlott minden olyan szökevénynek, akit az ENSZ-törvényszék köröz. A hatóságok ösztöndíjat is ajánlottak a házaspár gyermekei számára, ha Karadzic hajlandónak mutatkozna önként megadni magát - mondta el az asszony.

A volt boszniai szerb vezető ellen a törvényszék 1995-ben emelt vádat háborús és emberiesség elleni bűnökért, amelyeket az 1992-95-ös háborúban követett el.