Emma
9 °C
26 °C

Amerika szigorítja a menedékjog megadását

MTI
2005.02.11. 18:34
Az amerikai képviselőház a külföldiek kitoloncolását megkönnyítő, a politikai menedékjog megadásának feltételeit szigorító törvénycsomagot fogadott el.

A The Washington Post pénteki számának beszámolója szerint a terrorizmus elleni harc jegyében csütörtökön 261 szavazattal 161 ellenében elfogadott tervezet a csaknem biztosnak tűnő szenátusi jóváhagyás után jelentősen megkönnyíti majd a hatóságoknak, hogy útját állják az illegális bevándorlóknak, s nyomára akadjanak azoknak, akik már az országban vannak. A szövetségi államok a gépjárművezetői engedélyek kiadásakor szigorúbb követelmények szerint fogják ellenőrizni, hogy a kérelmező amerikai állampolgár-e, illetve ha külföldi, annak rendje és módja szerint legálisan él-e az országban.

A törvény értelmében a politikai menedéket kérő külföldinek kell majd bizonyítania, hogy hazájában üldözik faji, vallási, nemzetiségi hovatartozása vagy politikai meggyőződése miatt. Az ügyben eljáró bíró mérlegelheti szavahihetőségét, és gyors eljárással kitoloncolhatja a terroristagyanús kérelmezőket.