Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Fenyegető leveleket küldött az ETA több állam spanyol külképviseletének

MTI
2005.02.11. 18:47
Számos állam spanyolországi külképviselete kapott a baszk Haza és Szabadság (ETA) földalatti szervezettől fenyegető tartalmú levelet, amelyben a szakadárok közölték, hogy előre bejelentett terrortámadásokat fognak végrehajtani spanyol tengerparti üdülőhelyeken - jelentette pénteken a spanyol rádió. A szervezet figyelmeztetett arra, hogy "nem szavatolható a turisták biztonsága".

A La Razón című madridi lap információi szerint ugyanakkor az ETA írásában világossá tette, hogy nem célja "polgári áldozatokat" szedni az üdülőhelyeken, ezért telefonon előre be fogják jelenteni akcióikat. Szerintük így a spanyol biztonsági erők felelőssége lesz, ha bármelyik támadásnak valaki áldozatul esik. A fenyegetés nemcsak a nyárra, hanem egész évre szól.

Az egyebek mellett a német, a francia, az olasz, a kanadai és az új-zélandi nagykövetséghez eljuttatott levélben az ETA felszólította a külképviseleteket: figyelmeztessék állampolgáraikat, hogy veszélynek teszik ki magukat, ha Spanyolországba utaznak. Felszólította továbbá a diplomatákat arra, hogy szálljanak síkra a baszkföldi békéhez vezető tárgyalásokért. Egy nyugati diplomata elmondta, megszokták már, s minden évben számítanak ilyen és ehhez hasonló tartalmú levelekre.