Konrád
8 °C
26 °C

Túlélte a bizalmatlansági szavazást a bolgár kormány

MTI
2005.02.11. 21:01
A bolgár parlament elutasította pénteken a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, stabilizálva ezáltal négy hónappal a választások előtt Szimeon Szakszkoburggotszki jobbközép kormányát. A szavazáson 106 képviselő támogatta az ellenzéki pártok indítványát, 128 ellene szavazott, ketten tartózkodtak.

Várható volt a bizalmatlansági javaslat veresége azt követően, hogy a hét elején a bolgár kormánykoalíció parlamenti többségének biztosítása érdekében politikai megállapodást kötött egy kis parlamenti frakcióval. Az addig kisebbségében kormányzó koalíciós pártok - Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök Nemzeti Mozgalom pártja és a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPS) - az Új Idő nevű frakció támogatását szerezték meg. Ezzel a kormánykoalíció gyenge többséget, 131 helyet biztosított magának a 240 fős parlamentben.

A koalíció tavaly március óta 118 mandátummal kisebbségben kormányzott. A Nemzeti Mozgalomból kivált, centrista Új Idő a múlt héten még a konzervatív és a szocialista ellenzékkel együtt kezdeményezte a bizalmi szavazást a Szakszkoburggotszki-kormány ellen, elhibázottnak nevezve a kabinet gazdaság- és társadalompolitikáját.