Emma
9 °C
26 °C

Howard Deant választották az amerikai Demokrata Párt elnökévé

MTI
2005.02.12. 20:27

Howard Dean volt vermonti kormányzót választotta elnökévé szombaton Washingtonban az amerikai Demokrata Párt. A párt országos bizottságának ülésén a 447 küldött közfelkiáltással választotta meg Deant, aki az egyetlen jelölt volt, mert a többiek korábban visszaléptek.

Dean Terry McAucliffe-et váltja, akinek elnöksége idején a Demokrata Párt jelöltje elvesztette a múlt novemberi elnökválasztást. McAucliffe nagy érdemének tartják ugyanakkor, hogy a párt kitűnő pénzügyi helyzetben van.

Az 56 éves új pártelnököt a párt baloldalához sorolják. Dean számos alkalommal élesen bírálta az iraki háborút, s "kíméletlennek és felelőtlennek" nevezte George Bush republikánus elnök költségvetési politikáját.

Dean a legutóbbi elnökválasztás előtt indult pártjában az elnökjelöltségért, de egy évvel ezelőtt alulmaradt az előválasztási harcban John Kerry massachusettsi szenátorral szemben. Internetes adománygyűjtő kampánya azonban sikeresnek bizonyult, s újszerű módszereivel sok hívet szerzett a pártnak a fiatalság körében. Most azt ígérte a küldöttek előtt mondott beszédében, hogy elődjénél jobban mozgósítja a párttal rokonszenvező tömegeket, és kiépíti a "kis adományozók hadseregét" a párt választási kampányainak hatékonyabb támogatása érdekében.