Konrád
8 °C
26 °C

Hatvan napon belül választásokat rendeznek Togóban

MTI
2005.02.16. 01:15
Hatvan napon belül elnökválasztást rendeznek Togóban több afrikai vezető politikus kérésének eleget téve, közölte kedden a loméi kormány egyik illetékese.

A névtelenségbe burkolódzó nyilatkozó elmondta, hogy afrikai diplomaták tárgyaltak Togó új elnökével, Faure Gnassingbével, a közelmúltban elhunyt államfő Gnassingbé Eyadéma fiával és utódával.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) azzal fenyegette meg Togót, hogy ha nem tér vissza az előző, alkotmányos rendhez, "alkalmazni fogják a szervezetnek a jó kormányzásról szóló jegyzőkönyvét", amely szankciókkal sújtja a dokumentumban lefektetett kritériumokat megsértő országokat. A szervezet egyben megerősítette: nem ismer el semmilyen illegális módon megszerzett hatalmat.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a togói helyzettel kapcsolatban, ugyanakkor nem nevezte a történteket államcsínynek, mint az Európai Unió vagy a Frankofónia Nemzetközi Szervezete. A washingtoni külügyminisztérium megfogalmazása szerint az a mód azonban, ahogyan az utódlási folyamat végbement, aggodalomra ad okot.

A február 5-én 69. évében elhunyt Gnassingbé Eyadéma tábornok Afrika legrégebben hivatalban lévő vezetője volt, aki 38 évig állt az ország élén.