Márk
13 °C
28 °C

Oroszország visszaadja a sárospataki könyvtárat

Népszabadság
2005.02.18. 07:18
Oroszországi látogatásának második napján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásokat a moszkvai Kremlben - írja a napilap. A megbeszélés kezdetén Putyin megállapította, hogy a két ország kapcsolatai látványosan fejlődtek az elmúlt két évben. Gyurcsány arról beszélt, hogy olyan stratégiai partnernek tekinti Oroszországot, amellyel pragmatikus megállapodásokra törekszik.

A kétórás megbeszélésen a felek sikeresnek ítélték a gazdasági kapcsolatok alakulását. Putyin megemlítette, hogy részt kívánnak venni a budapesti metró 4-es vonalának építésében és a paksi beruházásban, ha Magyarország meghosszabbítja az atomerőmű működését. Szóba került a Jukosz olajvállalat csődjének kérdése. Az orosz ígéret szerint a cég felszámolása miatt semmiféle kár nem érheti a Molt - értesült a Népszabadság.

A második világháború után Oroszországba hurcolt magyar műkincsek ügyében Putyin megígérte, hogy a sárospataki könyvtár felbecsülhetetlen értékű gyűjteményét a háború befejezésének hatvanadik évfordulójával kapcsolatos megemlékezések keretében, legkésőbb jövő májusig visszaszolgáltatják Magyarországnak. A többi elrabolt műtárgy - többek között a Hatvany-gyűjtemény - sorsáról nem tárgyaltak.